Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Jeansbroeken in DNA niet toegestaan

Jeansbroeken in DNA niet toegestaan

Donderdag 15 Januari 2009

Paramaribo - Wandelkostuum of shirtjack staat op haast elke convocatie wanneer De Nationale Assemblee (DNA) bijeen moet komen. Volgens de DNA -substituut-griffier, Ruth Esajas, is die kleding verplicht voor een ieder die een openbare vergadering van DNA wil bezoeken. De veiligheidsdienst zegt dat heren openbare vergaderingen mogen volgen als zij uitsluitend gekleed zijn in een hemd en een pantalon. Esajas zegt dat het eens kan voorkomen dat er ‘iets’ is, waardoor toegang wordt geboden aan iemand met andere klederdracht.

‘Normaliter is het wandelkostuum en shirtjack’, zegt de substituut-griffier. Ze kon zich niet een geval herinneren waarbij er een uitzondering is gemaakt. Wandelkostuum en shirtjack gelden ook voor bezoekers. Een hemd met een das wordt ook toegelaten, legt Esajas uit. Verder wordt voor scholieren, die in schoolkleding DNA willen bezoeken, een uitzondering gemaakt. ‘We gaan scholieren toch niet zeggen dat ze terug moeten gaan om een shirtjack en een wandelkostuum aan te doen. Dat is toch logisch.’

Bij mensen die een hemd en een broek aanhebben, zal de veiligheidsdienst op de representativiteit letten. De veiligheidsdienst gebruikt dan de convocatie als leidraad. In bijzondere gevallen wordt de hulp van de griffier ingeroepen. Als DBS vraagt of een bezoeker een jeansbroek naar DNA mag aantrekken, wordt de substituut-griffier boos. ‘Daar staat wandelkostuum of shirtjack, geen jeansbroeken. Als een uitzondering wordt gemaakt, wordt de griffier erbij gehaald’, aldus Esajas.

Volgens de eenentwintigste druk van het Kramers Handwoordenboek Nederlands is een wandelkostuum een kostuum dat men aantrekt bij een wandeling. In hetzelfde boek staat achter ‘kostuum’: ‘dracht die eigen is aan een bepaalde tijd, streek of stand’. Bij het parlement aangekomen, zegt de veiligheidsdienst op advies van de volksvertegenwoordigers dat bezoekers zich representatief moeten kleden. Na slippers, korte broeken, open schoenen en truitjes mag nu geen enkele burger in een jeansbroek de DNA betreden, ondanks hij een hemd en dichte schoenen aan heeft.

Een kritische burger vraagt zich in gemoede af of het reglement van DNA ten aanzien van kleding uit het jaar 0 dateert. Heden ten dage zijn er heel dure designer jeansbroeken zoals van Armani, Gucci, Diesel en Levi die al gauw USD 150 kosten. Deze jeansbroeken zijn dus duurder dan de voorgeschreven pantalons. Zelfs grote wereldleiders als George Bush, Barrack Obama en Balkenende dragen op speciale gelegenheden jeansbroeken. De burger vraagt zich ook af waarom onze parlementariërs dassen dragen. De das is ontwikkeld voor gebieden waar het sneeuwt, als bescherming tegen de kou. Draagt men in Suriname de das voor prestige of voor de kou.


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: