Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Kunstwerk Jozef Klas geschonden

Kunstwerk Jozef Klas geschonden

Donderdag 30 Juli 2009

Paramaribo - Het enige standbeeld in de Palmentuin is geschonden. Het bronzen jongetje heeft geen plassertje meer. Beeldhouwer Jozef Klas droeg het monument op aan zijn zoontje Ruben, die in 1966 overleed.

Het beeld zal door het directoraat Cultuur worden gerestaureerd. Directeur Stanley Sidoel denkt dat vandalen het kunstwerk hebben beschadigd. “Ik denk niet dat het gewoon afgevallen is”, zegt hij. Hoe lang het al in deze staat is, weet hij niet. “Maar de hele Palmentuin krijgt nu een facelift. Volgend jaar, eind februari, is het af en het beeld is dan ook opgeknapt.”

De Vlaamse overheid heeft 150.000 US dollar geschonken voor de rehabilitatie. Omdat deze plek op de werelderfgoedlijst staat, wordt het geld via de Unesco gekanaliseerd. “We hebben aandacht voor alle objecten in de Palmentuin”, zegt Sidoel, “maar het monument valt op door het aangrijpende verhaal erachter. Het is een bijzonder kunstwerk van een bijzondere kunstenaar.”

Jozef Klas (1923-1996) is vooral bekend als maker van het standbeeld van Kwakoe en het borstbeeld van pater Weidman. Ruben, het zoontje van Klas, verstopte zich tijdens een spelletje in een oude koelkast. Hij is door verstikking om het leven gekomen. Zijn vader schreef op het plakkaat: ‘Het is een waarschuwing aan de Surinaamse gemeenschap om beter op hun kinderen te letten.’


Geplaatst door: Hermine Halm (gast) Donderdag 28 Mei 2020 om 15:40
Goede dag,
Via via kwam ik er achter dat Jozef Klas op nternet staat.
Ja, Ja, dat heeft hij verdient, Ik heb hem goed gekent, hele aatdige man en zou graag met
een van zijn kinderen in contact komen, Ik weet niet of zijn vrouw nog leeft maar zij zou intussen
al ver in de 90 zijn denk ik,
Ik bezit nog een beeld van hem en ook een kleine schemerlamp, daar kijk ik met genoegen naar,
Hoop dat iemand deze mail ieest,
vr. gr, Hermine,
 

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: