Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Jankie: Leef vonnis snel na anders volgen ook andere staatsbedrijven

Jankie: Leef vonnis snel na anders volgen ook andere staatsbedrijven

Vrijdag 20 Juli 2007

NIJMEGEN - De regering moet het vonnis van 23 mei 2001 naleven door Mahin Janki en zijn gezin te allen tijde en onvoorwaardelijk in Suriname toe te laten, en hun in alle opzichten als Surinaamse staatsburgers te behandelen op basis van de Toescheidingsovereenkomst.

Indien zij hieraan toch geen gehoor blijft geven, zullen ook andere aandelen van de staat Suriname geveild worden om de opgelopen dwangsom te kunnen vorderen. De executie van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) is het gevolg van het niet naleven van het vonnis. Elke onderneming waar de staat Suriname aandelen in heeft, kan het volgend doelwit worden. Deze ernstige waarschuwing geeft Mahin Jankie. Leef het vonnis na en betaal mij het verschil anders gaat Jankie verder met executeren, zegt hij tegenover dWT. Hij benadrukt dat de Staat hem geen cent hoefde te betalen indien vanaf dag één het vonnis nageleefd was.

In 2001 bepaalde de rechter dat Jankie en zijn gezin deze rechten moesten krijgen. Hierop stond een dwangsom van SRD 1000 per dag die intussen is opgelopen naar circa 2 miljoen SRD. De veiling van NOB heeft 495.000 SRD opgeleverd, en naast uitvoering van het vonnis wil Jankie ook het verschil van de dwangsom hebben. Bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft Jankie een zaak liggen tegen de Staat Suriname over het niet naleven van het vonnis. Jankie heeft de behandeling ervan even laten aanhouden omdat hij wacht op de uitspraak in het hoger beroep dat de regering tegen het vonnis heeft aangetekend. De uitspraak is op 3 augustus. De aanhouding heeft verder ook te maken met het feit dat circa 2000 Surinaamse Nederlanders ook diezelfde rechten wensen en een paper aan het klaarmaken zijn ter ondersteuning van Jankie bij de OAS.

"Ik ga echt niet iets executeren, waarbij ik straks zelf schadeplichtig wordt. Ik zou gek zijn dat te doen. Men kan van alles beweren maar ik ben zeker van mijn zaak. Alles is richtig verlopen", reageert een zelfverzekerde Jankie op de verklaring van regeringszijde als zou de executie van NOB niet volgens de wettelijke procedures zijn geschiedt. De regering heeft onlangs in het parlement verklaard dat de hele vordering in strijd met de wet is en de veiling onrechtmatig. Aan procureur-generaal Subhas Punwasi en de advocaat in deze zaak is gevraagd om bij de kantonrechter de nietigheid hiervan aan te vragen. De assemblée wil meer duidelijkheid van de regering over deze kwestie. Volgens Jankie heeft hij alle wettelijke procedures bewandeld, waaronder het plaatsen van een publicatie in een der dagbladen over de executie. Notaris Radjen Soerdjbalie en deurwaarder Jerry Febis, die betrokken waren bij de veiling, hebben weet van deze procedures.

Zo heeft Punwasi op 15 juni het executoriaal beslag op alle aandelen van de staat in NOB betekend. De staat had de mogelijkheid binnen tien dagen deze veiling te stuiten, maar heeft dit nagelaten. Dat slechts zijn broer Jalendra Jankie op deze veiling heeft geboden, is het risico dat de regering heeft genomen. Jalendra Jankie was daar als gemachtigde van het Landbouw Bedrijf Suriname NV dat tegen contante betaling de aandelen heeft gekocht. Hij heeft sinds vorig jaar bij een achttal bedrijven waar de staat tegoeden heeft, waaronder Staatsolie, beslag laten leggen. De rechter moet hierin nog een uitspraak doen omdat de staat in verweer is gegaan.

Voor Jankie is het nog steeds onbegrijpelijk waarom de regering het vonnis niet uitvoert. "Dat zijn ze in een verdrag overeengekomen. Ik heb dat verdrag niet getekend. Het is de regering Arron/ Bruma, en Venetiaan was minister van Onderwijs en is dus mede verantwoordelijk voor dit verdrag." Bij het Hof van Justitie heeft het Landbouw Bedrijf Suriname intussen tegen de deurwaarder een klacht ingediend, omdat deze weigert een afschrift van het proces-verbaal van de openbare verkoop te overhandigen. Aan het Tuchtcollege bij het Hof wordt gevraagd te bewerkstelligen dat Febis "per ommegaand" het onderhavig proces-verbaal verstrekt en worden tuchtrechtelijke maatregelen tegen hem geëist. Deze klacht is op 14 juli ingediend.


Geplaatst door: Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) (gast) Vrijdag 20 Juli 2007 om 21:14
Beluister iedere zondag tussen 17.00 - 18.00 uur, VSN-ACTUEEL van de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) via http://www.radiostanvaste.com
 
Geplaatst door: Kritische Noot (gast) Zaterdag 21 Juli 2007 om 06:22
Beste Mensen, In het weekelijkse programma van Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) VSN-ACTUEEL is komende zondag 22 juli 2007 tussen 17.00 - 18.00 uur bij Radio Stanvaste te Rotterdam te beluisteren via: http://www.radiostanvaste.com , zal door drs Jerry Heirath met de technische ondersteuning van Melvin Djamin, drs Harry van Bommel (SP) worden geïnterviewd in zaken met Suriname aangaande. Met vriendelijke groeten, Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN), Mahin Jankie, voorzitter
 

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: