Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Rechter doet vrijdag uitspraak in SLM-kwestie

Rechter doet vrijdag uitspraak in SLM-kwestie

Dinsdag 18 Mei 2010

Paramaribo - Vrijdag zal de rechter een beslissing nemen in de zaak die de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), heeft aangespannen tegen dagblad de Ware Tijd (dWT). Gisteren hebben de raadslieden Alwien Baarh (SLM) en Ben Halfhide (dWT) afgepleit. Beide advocaten hebben hun standpunten naar voren gebracht op basis waarvan zij menen het gelijk aan hun zijde te hebben.

V
olgens Baarh staat vast dat de SLM is beledigd en dat er een correctie van het dagblad moet komen. Het feit dat de krant op 8 mei er melding van maakte dat een topfunctionaris van de SLM was aangehouden in het onderzoek naar de moord op John Veira, terwijl dat niet zo was, wordt volgens de advocaat beschreven als een duidelijke onwaarheid.

“Men gaat er te lichtvaardig mee om, terwijl de naam SLM duidelijk een financieel en maatschappelijke vertegenwoordiging heeft.” Deze naam zou door de onware berichtgeving van de krant zijn geschaad. Baarh maakte duidelijk onderscheid tussen een onjuist bericht en een bericht dat gebaseerd is op onwaarheden. “Onjuist is het als de feiten kloppen, maar men bijvoorbeeld een andere naam heeft opgenomen, terwijl het onwaar is als het bericht helemaal niet klopt”, zei de advocaat. Het zou volgens hem ook gemakkelijk geweest zijn als de krant de opsporingsautoriteiten geraadpleegd had. Baarh gaf ook aan dat door de berichtgeving er een heleboel speculaties zijn ontstaan in de samenleving.

Ook internationaal zou de goede naam van de luchtvaartmaatschappij te grabbel zijn gegooid en zouden internationale banden onder druk zijn komen te staan. Advocaat Ben Halfhide zei dat de SLM niet ontvankelijk verklaard dient te worden, omdat nergens in het bericht van dWT de luchtvaartmaatschappij wordt besproken. Het doel van de krant zou dus ook niet kunnen zijn dat de SLM werd beledigd. In de perceptie van Halfhide zou de topfunctionaris de zaak aanhangig moeten hebben gemaakt.

Een ander punt dat de raadsman aanhaalde was het feit dat er gebruik gemaakt is van bronnen en het niet zo is dat deze moeten worden prijsgegeven. “En het is vaste jurisprudentie dat informatie verkregen van bronnen gebruikt mag worden in publicaties.” Er staat ook in het bewuste bericht nergens wat de SLM gedaan heeft. Ook staat nergens in het bericht vermeld wat de relatie zou zijn tussen de SLM en Veira of dat er eventueel een relatie bestond tussen de luchtvaartmaatschappij en het gewezen hoofd van de Luchtvaartdienst. Vrijdag om twaalf uur doet rechter Robbie Rodrigues uitspraak in deze zaak. 


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: