Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Zes schrijven in voor baggeren Surinamerivier

Zes schrijven in voor baggeren Surinamerivier

Dinsdag 19 Augustus 2008

Paramaribo - Zes bedrijven uit Nederland, België en China hebben zich ingeschreven om het meer dan 30 miljoen US dollar kostend baggerproject van de Surinamerivier uit te voeren. Uiterlijk 7 oktober zal de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) beslissen welk bedrijf het werk krijgt gegund.

“Bij de selectie zullen we nadrukkelijk letten op de kwaliteit (ISO 90001), de milieunormen en de capaciteit van de projectuitvoerder”, zegt directeur Michel Amafo. Het contract dat zal worden getekend, loopt twee jaren. Eén jaar voor het baggeren zelf en een nieuwe vaargeul maken en één jaar voor onderhoudsbaggeren.


Tijdens de werkzaamheden zal ook onderzoek worden gedaan naar hoe de vaargeul zich 'gedraagt' tijdens het baggeren. Op deze manier komt informatie beschikbaar voor toekomstige baggerprojecten. Amafo benadrukt dat wanneer het baggerwerk daadwerkelijk wordt aangevangen het scheepvaartverkeer zal worden begeleid. De scheepvaart moet namelijk zo min mogelijk worden gehinderd. Volgens Amafo gaat het nu om de Surinamerivier, maar in principe betreft het alle slibgevoelige rivieren van Suriname die economische activiteiten belemmeren, waaronder de Corantijn-, Commewijne- en Nickerierivier. Vanwege de economische noodzaak moet deze stap worden genomen. Vooral van de Surinamerivier. Met name cruiseschepen zouden door de 'ondiepe' rivier het land letterlijk voorbij varen. De Surinamerivier is Surinames belangrijkste transportader.

Doordat deze rivier verschillende ondiepe delen heeft, kunnen zeeschepen niet verder dan een diepte van 7,5 meter onder de hoogwaterlijn aan vrachtlading transporteren. Dit heeft tot gevolg dat de transportkosten hoog oplopen en de concurrentiepositie van het land verzwakt op de internationale markt. De vaargeul zal daarom met twee meter moeten worden verdiept, wat betekent dat de vaardiepte acht meter wordt bij hoogwater. Wanneer het project zover is voor uitvoering, staan de bauxietmaatschappijen en Staatsolie klaar voor de financiering. Uit de sociale en milieu-impactstudie blijkt dat het baggeren van de rivier geen noemenswaardige problemen op beide vlakken zal opleveren.

Het besluit tot het baggeren van de Surinamerivier is versneld, omdat de mondig dreigt dicht te slibben door de Wia Wia bank, een modderbank voor de kust van Commewijne. Elk jaar verschuift deze zeventig kilometer lange en veertig kilometer lange bank een halve kilometer dichter bij de monding van de economisch zeer belangrijke waterweg. Tijdens het baggeren zal ruim dertig kubieke meter rivierbodem worden uitgebaggerd. De bedrijven die zich hebben ingeschreven zijn China Harbour, Jan de Nul NV en Dredging Internationale uit Belgie en het Baggerbedrijf J. De Boer, MNO Vervat BV en jointventure van Boskalis en Van Oord uit Nederland.


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: