Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Ajaiso: ‘Bouterse ging discussie uit de weg’

Ajaiso: ‘Bouterse ging discussie uit de weg’

Woensdag 26 Oktober 2011

Paramaribo - ‘Hij wilde niet discussiëren’, zegt parlementariër Waldie Ajaiso (AC/BEP). Hij verwijst met ‘hij’ naar de president die nadat het standpunt van de Marrons en Inheemsen bekend werd, de grondenrechtenconferentie sloot. ‘Het is gebruikelijk in Suriname dat als je gaat dealen je meer vraagt dan wat je krijgt.’ Ajaiso vindt dat de president zelf zei dat het heet gaat worden. Als het standpunt naar buiten komt, moet hij nu gaan discussiëren. ‘Nadat de standpunt duidelijk werd, werd de conferentie afgeblazen.’

Ramses Kajoeramari (MC/NDP) zijn mening is vrijwel hetzelfde als die van Ajaiso. Hij vindt dat de president Desi Bouterse de conferentie te snel afblies. ‘Er moest verder gediscussieerd worden.’ De parlementariër vindt dat het dezelfde president was die zei dat de conferentie er heet aan kan toegaan. Wanneer echter het ferm standpunt van de Inheemsen en Marrons komt, sluit de president de conferentie. Ajaiso vraagt zich af in welke vorm het staatshoofd de resolutie naar De Nationale Assemblee zal sturen. ‘Als het daar komt, is het een ingekomen stuk’, zeggen Ajaiso en Kajoeramari afzonderlijk. ‘Er wordt erover gediscussieerd, maar een oplossing brengt het niet’, aldus de parlementariërs.

Niet lang na het voorlezen van de verklaring ontstond er een heftige discussie op Colakreek. Daaruit bleek dat de Marrons en Inheemsen alles behalve sluiting van de conferentie verwachtten. De opvatting was dat de overheid niets had gepresenteerd. Niet eens een definitie van grondenrechten. De Marrons en Inheemsen daartegen wel. Men wachtte de discussie af. ‘We weten dat onze verklaring niet waterdicht is, maar we wachten op wat de overheid hierop zegt. En dan gaan we verder’, zegt een vrouwelijke wetenschapper van Marron-afkomst.

Nadat de conferentie is afgeblazen, staat Ricardo Lewis, de man die de verklaring voorlas, op zijn bus te wachten. Hij zegt dat het de bedoeling was om de discussie te starten. Men wilde niet in werkgroepen om uiteindelijk met hetzelfde resultaat naar buiten te komen. Er is ervoor gekozen om het standpunt van de Inheemsen en Marrons direct duidelijk te maken. De regering zou daarop antwoord moeten geven.
Gregory Rijssen

Bron: Dagblad Suriname


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: