Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Abop bemiddelt in grondenrechtenkwestie

Abop bemiddelt in grondenrechtenkwestie

Vrijdag 28 Oktober 2011

Paramaribo - De politieke partij van Ronnie Brunswijk, Abop, zal gaan bemiddelen in het grondenrechtenvraagstuk. Dat zegt Marinus Bee, parlementariër namens deze partij. Bee zegt dat de Abop ook een bijdrage kan leveren. Abop heeft vertegenwoordigers in de regering. In het begin was het bestuur bezig met het vraagstuk. ‘Wij hebben gezegd dat vanwege onze expertise en binding met de Marrons en Inheemsen voor een klein deel, wij een bijdrage kunnen leveren door met de mensen te praten. We willen een bemiddelende rol gaan spelen tussen regering en Marrons.’

Bee zegt dat het standpunt van de Inheemsen en Marrons gebaseerd is op het Saamaka vonnis en de VN Verklaring over de Rechten van Inheemsen Volken. Daarin wordt met zoveel woorden gezegd dat zij recht hebben op de natuurlijke hulpbronnen in hun gebied.

‘Maar onze grondwet zegt iets anders. In Artikel 41 staat duidelijk dat alle rijk- en natuurlijke hulpbronnen de staat toekomen. Die rijkdom moet voor het algemeen belang worden ingezet.’ Volgens Bee zijn het deze twee standpunten die de overheid en Marrons en Inheemsen scheidt. Zijn partij zal proberen om de twee partijen op een lijn te krijgen. Welke lijn die is, kan Bee nu niet zeggen.

Bron: Dagblad Suriname


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: