Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Goudkoorts drijft Brunswijk en Bouterse uiteen

Goudkoorts drijft Brunswijk en Bouterse uiteen

Woensdag 26 Oktober 2011

Het zit weer goed mis tussen president Desi Bouterse en coalitiepartner Ronnie Brunswijk. Het duo stevent alweer af op een fikse clash, ditmaal met de veelbesproken reorganisatie van de goudsector als aanleiding. Ondertussen trok Bouterse ook vervroegd de stekker uit de veelbelovende 'grondenrechtenconferentie'.

Het was Ronnie Brunswijk die zich deze week begon te roeren. Op dinsdag 18 oktober zei hij op staatstelevisiezender STVS dat hij hoogst ontevreden is over de wijze waarop president Bouterse de goudsector laat doorlichten. Dat gebeurt nu door een presidentiële commissie, waarvan Melvin Linscheer en Gerold Dompig de touwtjes in handen hebben. Brunswijk beschuldigt Dompig er nu van vooral zijn eigen belangen veilig te stellen. “Het team dat de ordening uitvoert, heeft zijn eigen agenda. Ze jagen de jongens weg van de goudaders, om er zelf te graven. Dat accepteren we niet en ik ben niet bang om dat te zeggen”, zei Brunswijk op het televisiejournaal. Hij beklaagde zich er ook over, dat hij twee maal was langsgelopen op het kantoor van Dompig, maar dat hij nooit was ontvangen.

Toch lijkt het er op dat het net de Brunswijks zijn die hun eigen belangen verdedigen. Leo Brunswijk, de jongere broer van, heeft zelf een goudconcessie in Maripaston, een goudzoekerskamp in het district Para. In dat gebied zijn 200 goudzoekers actief. Leo Brunswijk ontkent dat het om zijn eigen hachje gaat. “Ik heb daar inderdaad een goudconcessie, maar er zijn daar honderden mensen onheus behandeld door Dompig en zijn mannen. Niet al die honderden mensen werken voor mij”, zei hij donderdag tegen Starnieuws. Een dag later, vrijdag, ging hij nog een stapje verder, door op Radio 10 te verkondigen dat hij materieel bewijs heeft dat Dompig zichzelf én zijn vrienden bevoordeelt.

Rotzooi Op hetzelfde radiostation noemde Ronnie Brunswijk de hele reorganisatie van de goudsector zelfs 'één grote rotzooi'. Tegenover De Wereldomroep wil Brunswijk die zware uitlatingen een dag later niet herhalen. Wel noemt hij Dompig 'een boef, die moet worden vervangen'.

Gerold Dompig zelf bleef stoïcijns onder de aantijgingen van belangenverstrengeling, die hij ook steeds ontkende. “Ik heb een mandaat van de president om de sector te organiseren, en dat mandaat voer ik gewoon uit. Verder heb ik geen behoefte om te reageren op de uitlatingen van goudzoeker Ronnie Brunswijk. Er zijn 30.000 goudzoekers in dit land. Als ik op de uitlatingen van iedereen moet reageren, dan blijf ik bezig. Als Brunswijk me wil ontmoeten op kantoor, dan moet hij maar een afspraak maken”, klonk het tegenover Radio 10.

Bouterse Wie zelf nog niet heeft gereageerd is de president. Al liet Bouterse voor de fijne verstaander wel merken aan wiens kant hij staat. Zo liet hij zich vrijdagochtend op de grondenrechtenconferentie aan de Colakreek naar het podium begeleiden door... Dompig en Linscheer. Een teken dat de president helemaal niet van plan is afstand te nemen van het duo, integendeel. Bovendien heeft Bouterse momenteel andere katten te geselen. De veelbelovende grondenrechtenconferentie werd zaterdagmiddag zonder akkoord afgeblazen, nadat een overeenkomst tussen regering en het tribaal gezag over landgebruik in het binnenland onmogelijk bleek.

Bouterse was vastberaden dit weekend een historische doorbraak te forceren in het al decennialang slepende conflict, maar dat is dus niet gelukt. "Een ernstige tegenslag. De president buigt zich nu hierover. Suriname verliest", liet het kabinet van Bouterse in een persbericht weten. Zondagmiddag belegt Bouterse hierover met spoed een persconferentie op zijn kabinet.

President ontevreden Hoe het nu verder moet met de clash tussen de twee zwaargewichten, dat is voorlopig niet duidelijk. Brunswijk, die intussen dus aandringt op het ontslag van Dompig, liet verstaan dat het conflict vrijdag tijdens een zogenaamde 'coalitietop' besproken zou worden. Het is echter onduidelijk of die wel doorgegaan is en zo ja, wat daar dan gezegd is.

Het is niet de eerste keer dat de president in aanvaring komt met zijn coalitiegenoten. Tijdens een partijvergadering vier maanden geleden in Nickerie zei Bouterse nog dat zijn partners 'geen enkele ontwikkelingsvisie' hebben. Het kabinet van de president maakte er daarna geen geheim meer van dat ze 'hoogst ontevreden' zijn over de prestaties van enkele ministers.


Bron: Radio Nederland Wereldomroep


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: