Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Kirty Matabadal VN Jongerenvertegenwoordiger 2012

Kirty Matabadal VN Jongerenvertegenwoordiger 2012

Woensdag 26 Oktober 2011

Kirty Matabadal, kind van Surinaamse ouders, is zondag 23 oktober gekozen tot Jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties. De komende twee jaar zal de 23-jarige Matabadal zich inzetten om de stem van Nederlandse jongeren te laten horen, ondermeer bij de Verenigde Naties. 

De jonge rechtenstudente is verrast te hebben gewonnen: "Ik had het alleen maar gehoopt en ben heel erg dankbaar." Ze voegt eraan toe dat ze al die mensen die op haar hebben gestemd trots wil maken door daadwerkelijke resultaten te boeken. Dan doelt ze bijvoorbeeld op haar inzet om meer kinderen naar school te krijgen.

Water, voedsel en onderwijs Kirty's drie speerpunten zijn: water, voedsel en onderwijs. En aan de hand van die thema's heeft ze al een 'plan de campagne' opgesteld. Kirty: "Het eerste dat ik wil gaan doen, is kijken welke organisaties zich hier al mee bezig houden. Die ga ik zo snel mogelijk benaderen om te kijken hoe jongeren een grotere rol in hun organisaties kunnen spelen. Mijn boodschap is: Minder praten, meer doen. We moeten nu echt gaan handelen."

Voor Kirty is haar ambassadeurschap geslaagd als ze over twee jaar terug kan kijken en ziet dat ze echt iets veranderd heeft: "Als ik kan zeggen: er is geen honger meer. Wij weten dat je op een lege maag niet kan leren. Water en voedsel bieden je een kans op overleven en een toekomst vol mogelijkheden. "

De verkiezing werd gehouden tijdens het jongerenevenement UN&me in de Haagse Hogeschool, waar ditmaal het thema 'Verander jij de VN?' centraal stond. Via sms en Kirty's eigen website konden mensen een stem op haar uitbrengen. Zij kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van de in totaal ruim vijftienduizend uitgebrachte stemmen. De president van China Binnenkort vliegt de winnares naar de Verenigde Naties in New York. Daar zal zij zich oriënteren op de speech die zij volgend jaar geeft voor de Algemene Vergadering van de VN. Kirty: "Ik krijg één keer de kans om acht minuten voor de VN te spreken, maar ik krijg ook de kans om de leden van de VN aan te spreken. Na de speech kan ik bijvoorbeeld de president van China aan zijn mouw trekken om even met hem te praten." 

Kirty is nog nooit in Suriname geweest, het geboorteland van haar ouders maar hoopt wel te gaan: "Misschien is dit een goede aanleiding om ook met mensen daar in gesprek te gaan."

 

Harold Biervliet in gesprek met Kirty Matabadal
Bron: Radio Nederland Wereldomroep


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: