Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Nardo Aluma: ‘Verontschuldigingen aanbieden is prima’

Nardo Aluma: ‘Verontschuldigingen aanbieden is prima’

Vrijdag 28 Oktober 2011

Paramaribo - Dinsdag bevond zich een delegatie bestaande uit gezagsdragers en kapiteins van het zuidelijk deel van Suriname bij president Desi Bouterse om hun verontschuldigingen aan te bieden betreffende de aanbieding van de resolutie tijdens de nationale grondenrechtenconferentie. Hoewel de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), zich eerder had gedistantieerd van dit stuk, bevond zich ook een vertegenwoordiger, kapitein Euwka vanuit Sipaliwini, in de groep. ‘Het is goed dat het gebeurd is. Je verontschuldigingen aanbieden is prima’, reageert de voorzitter van de OIS, Nardo Aluma, tegenover Dagblad Suriname.


Door de delegatie werd voorgehouden dat zij zich niet bewust waren van wat in de resolutie die is aangeboden door de VIDS en de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, was opgenomen. Akkoord gaan hiermee zonder te weten wat de resolutie inhoudt, wordt door Aluma bestempeld als ‘ondoordacht handelen’. Dat de kwestie is rechtgetrokken middels de excuses, stemt hem goed. ‘Anders zou er sprake zijn van manipulatie. Maar goed dat de personen tijdig tot de ontdekking zijn gekomen wat de resolutie inhoudt en dat zij hebben aangegeven niet erachter te staan.’

Volgens Aluma moet dit een wijze les zijn voor de Inheemse gezagsdragers en ervoor zorgen dat dit zich niet meer herhaalt. De OIS heeft zich vanaf het prille begin gedistantieerd van de resolutie. Dat er hierdoor sprake is van een scheuring binnen de Inheemse groep, staat volgens Aluma buiten kijf.
‘Onze grondwet zegt duidelijk dat de natuurlijke hulpbronnen ons allemaal toebehoren. En wij dienen de grondwet te respecteren’, stelde Aluma eerder nadat de grondenrechtenconferentie op een fiasco was uitgelopen.‘Wanneer de Staat ons al een afgebakend gebied heeft toegewezen voor het doen van jacht, visvangst en blijkt dat er natuurlijke hulpbronnen in de bodem zitten, kan alsnog onderhandeld worden met de Staat. Maar niet dat je bij voorbaat moet stellen dat alle schatten in de bodem jouw toebehoren. Je kan niet bij voorbaat eisen gaan stellen.’

‘De resolutie is in een kamer opgesteld door slechts enkele personen die weten te schrijven’, zegt Aluma. De eisen van de Inheemse groep kwamen voor Aluma ook als een verrassing. Diverse Inheemse kapiteins hebben boos de conferentie verlaten.

Asha BhagwatBron: Dagblad Suriname


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: