Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Radiotherapeutisch Centrum bestraalt eerste kankerpatiënt

Radiotherapeutisch Centrum bestraalt eerste kankerpatiënt

Maandag 31 Oktober 2011

Paramaribo - In het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCS) is gisteren, na de opening op 13 mei 2010, de eerste kankerpatiënt bestraald. Peter Nowak, hoofd van het RTCS, en Academisch Ziekenhuis Paramaribo-directeur Eddy Joemmankan zeiden beiden dat de behandeling goed is verlopen. Zij deelden het blijde nieuws aan de Surinaamse media en via videoconference aan prof. Peter Levendag en de Surinaamse radiologen die thans opgeleid worden in Nederland. De Surinaamse radiologen worden door Levendag opgeleid in het Erasmus Medisch Centrum.
Patiënten die bestraald moesten worden, moesten uitwijken naar Nederland of Colombia. Volgens Joemmankhan gingen jaarlijks gemiddeld 100 patiënten naar het buitenland voor radiotherapie. Nu hoeft dat niet meer. De kankerbehandeling is volgens de AZP-directeur altijd betaald door de overheid. Joemmankhan gaf op de vraag van Dagblad Suriname te kennen dat het goedkoopste ‘pakket’ van behandeling bij het RTCS circa 4000 Euro kost. De duurste is 10.000 Euro. Thans wordt met het ministerie van Volksgezondheid gekeken naar financieringsmogelijkheden voor de behandelingen in Suriname. Per jaar kunnen er 500 patiënten behandeld worden


‘We zijn wel goedkoper dan Colombia’, verzekerde de AZP-directeur. Een ander voordeel is volgens hem dat het Surinaamse bestralingscentrum een ieder behandelt. De Armulov regeling (Afbouw Regeling Medische Aandoeningen – Lokale Opbouw Voorzieningen) daarentegen hanteerde hele strenge criteria waarbij bijvoorbeeld kankerpatiënten boven de 75 – jaar niet in aanmerking kwamen voor behandelingen in het buitenland. ‘Wij behandelen een ieder, ook buitenlandse patiënten kunnen bij ons terecht’, zei Joemmankhan gisteren. Het hoofd van het RTCS gaf te kennen dat er thans in Suriname 500 kankerpatiënten geregistreerd staan. Dit aantal is volgens Nowak hoger. ‘Er moeten meer patiënten zijn, maar die zijn bang om zich te registreren.’ Joemmankhan gaf gisteren tijdens de persconferentie wederom de garantie dat Surinamers niet bang hoeven te zijn voor stralingsgevaar. Volgens de AZP-directeur zouden heel wat verhalen in de gemeenschap de ronde doen al zou er stralingsgevaar zijn vanuit de bunkers van het RTCS.” De bunkers zijn never en nooit gelekt en dat zal ook nimmer gebeuren.

Widjai GaneshBron: Dagblad Suriname


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: