Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Gewraakte rechter Struiken verschoont zich

Gewraakte rechter Struiken verschoont zich


Paramaribo, 02 augustus 2007

De door Landbouw Bedrijf Suriname N.V. (LBS) gewraakte rechter mr H.E. Struiken in het Kort Gedingprocedure A.R.NO.: 073292 Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB) & de Staat Suriname vs. LBS, heeft zich alsnog verschoond.

Rechter Struiken had zich voor de aanvang van de zaak reeds dienen te verschonen en niet pas na de wraking door LBS. Struiken weet dat hij een ex-kantoorgenoot is van de advocaat Baarh, die namens NOB en de Staat optreedt. Dit zegt de tweede voorman van Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) Ram Rambaratsingh. Deze zaak is overigens te volgen op http://www.suriplein.com

Hetgeen VSN niet over te spreken is, dat meerdere tuchtrechtelijke klachten van rechtzoekenden tegen de advocaten Baarh, Kruisland en Halfhide sedert 2001 op het Hof van Justitie alsmaar niet behandeld worden. Ook kan er geen beschikking van de reeds in 2002 gewraakte rechter verkregen worden. VSN vraagt zich af of het tuchtcollege wel echt bestaat?

Hoger Beroepen van meerdere rechtzoekenden liggen reeds meer dan 5 jaren op het Eerste Kantongerecht om voor behandeling naar het Hof van Justitie gestuurd te worden. Ondanks herhaaldelijke toezeggingen van de Hofpresident gebeurt dit toch niet. Het BUPO Artikel 14 en OAS Artikel 8 Recht op een eerlijk proces binnen een redelijk termijn is hiermee herhaaldelijk geschonden. EHRM vindt een termijn van 24 maanden reeds niet meer redelijk. Verder is er geen deugdelijke klachtregeling bij de rechtspraak, maar ook bij geen één overheidsdienst.

Volgens Rambaratsingh is sedert de onafhankelijkheid in 1975 de rechtspraak in Suriname steeds uitgehold. Eerst kon je in cassatie bij de Hoge Raad der Nederlanden. Die is komen weg te vallen en er is niets voor in de plaats gekomen. Hoger Beroep op het Hof van Justitie bestaat in theorie, maar dat iemands zaak in Hoger Beroep over circa 10 jaar wordt behandeld is een lot in de loterij winnen, tenzij de regering het wenselijk acht.

Hierdoor zijn de uitspraken van de Kantonrechters feitelijk definitief en zijn Kantonrechters oppermachtig. Het recht om je zaak in Hoger Beroep behandelt te krijgen is dan ook fictie. Niet voor niets is in februari 2007 het boek van mr dr I. Raghoebarsingh, oud advocaat verschenen met als titel: "Onze rechtspraak is een puinhoop".