Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Defensieve blunders nekken Suriname tegen Dominicaanse Republiek

Defensieve blunders nekken Suriname tegen Dominicaanse Republiek

Donderdag 13 Oktober 2011

Paramaribo - WK-droom alleen mogelijk bij tweemaal winst op El Salvador
Het Surinaams WK droom blijft een droom, tenzij onze jongens het presteren om in november twee keer van El Salvador te winnen. De must-win wedstrijd thuis in het Andre Kamperveenstadion gisteravond verloor Natio met 1-3 van de Dominicaanse Republiek. De eerste twee doelpunten kwamen uit defensieve blunders. In de eerste helft speelde Friso Mando een terugspeelbal te tam, waardoor de snelle Jonathan Faña tot scoren kwam. Giovanni Alleyne mistte in de eerste minuut van de tweede helft een terugspeelbal met zijn hoofd, waardoor de behendige Erick Ozuna de 0-2 kon intikken. Uit een snelle counter werd de Surinaamse defensie uitgespeeld en scoorde Ozuna de 0-3. In de 80ste minuut ging een laag afstandschot van Mando op een vreemde manier in het Dominicaans doel (1-3).

Suriname startte met hetzelfde elftal als tegen de Cayman Islands vrijdagavond. Opvallende aanwezige bij de Dominicaanse Republiek was de 18-jarige central verdediger Cesar Garcia. De eerste goede kans van Suriname kwam na 4 minuten spelen. De speler Giovanni Waal trok de bal voor, maar niemand was in het gebied om deze in te schieten. Suriname speelde veel op balbezit en tikte de bal vaak rond in de achterhoede. In de 9de minuut maakte Friso Mando een blunder, waaruit Dominicaanse Republiek op 0-1 kwam. Mando wilde de bal terugspelen naar aanvoerder Marlon Felter, maar de supersnelle Faña onderschepte de bal en ging alleen op het doel af. Hij omspeelde doelman Obrendo Huiswoud en schoot de 0-1 in.

In de 18de minuut kreeg Milton Pinas een schietkans, maar zijn inzet ging regelrecht op doelman Miquel Lloyd. Een minuut hierna kreeg Stefano Rijssel een levensgrote kans, maar trapte totaal mis, waarbij de bal tussen zijn benen doorrolde. In de 26ste minuut maakte Rijssel een individuele actie, maar schoot te tam in. Na 25 minuten spelen kreeg de Dominicaanse Republiek twee mooie kansen, met als regisseur Jonathan Fana. Maar door te lang dralen bleef de schade van Suriname beperkt. Met nog 12 minuten te spelen kreeg Waal een goede kans, maar hij leek verrast te zijn door de pass die naar hem toekwam. Hierdoor handelde hij te laat. De grootste kans van Suriname kwam in de 40ste minuut. De 19-jarige Rijssel werd met een lange bal diep gestuurd. Hij passeerde zijn 18-jarige mandekker Cesar Garcia en trok voor. Notch-spits Pinas mistte alleen tegenover doelman Lloyd en tikte naast het doel.

Na een minuut spelen in de tweede helft kwam Suriname op een 0-2 achterstand. Wederom ontstond een doelpunt uit een blunder. Giovanni Alleyne probeerde de bal terug te koppen voor doelman Huiswoud maar mistte de bal. De aanstormende Ozuna kon de bal net punten langs de uitgelopen Surinaamse doelman. De bal rolde rustig het doel in en een ieder zag hoe het Surinaams WK-droom aan diggelen ging. Er ontstond hierna een openwedstrijd, mede door het inbrengen van Orveo Anautan voor Milton Pinas en Germain van Dijck voor Stefan Banetti.
Toch kreeg de Dominicaanse Republiek de beste kansen in deze periode, maar hun inzetten gingen naast en een keer bracht de paal redding. Anautan kreeg een goede kans en schoot alleen tegenover doelman Lloyd naast. Uit een snelle counter, niet lang hierna, speelde de Dominicaanse Republiek de Surinaamse defensie uit en scoorde via Ozuna de 0-3 binnen. In de 80ste minuut scoorde Mando een consolatiedoelpunt; een laag schot van hem ging langs de hele Dominicaanse defensie in het doel (1-3). Hierna werd er niet meer gescoord.
Wil Suriname nog het WK 2014 in Brazilië bereiken, dan moeten ze de komende twee wedstrijden, uit en thuis, winnen van de sterke El Salvador. Die heeft, bij eventuele winst op Cayman Islands gisteravond, een 5 punten voorsprong op Suriname, met nog twee wedstrijden te gaan.