Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Jaarrede aaneenschakeling 'goede voornemens' voor 2012

Jaarrede aaneenschakeling 'goede voornemens' voor 2012

Maandag 3 Oktober 2011

Met een waslijst aan goede voornemens, uit te voeren studies, te installeren commissies en op stapel zijnde grote projecten begint Desi Bouterse aan zijn tweede jaar als president van Suriname. Dat bleek donderdag uit zijn jaarrede voor De Nationale Assemblée, die tegelijk het nieuwe parlementaire werkjaar inluidde.

Opvallend: Bouterse feliciteerde helemaal aan het begin van zijn toespraak de Nationale Partij Suriname, die donderdag net haar 65e bestaansdag vierde. Meer dan wat gefronste wenkbrauwen op de oppositiebanken leverde dat niet op, NPS-voorzitter Ronald Venetiaan was zelfs helemaal niet aanwezig. Wie wél in de vergaderzaal was, zag hoe president Bouterse maar liefst 2 uur en 30 minuten nodig had om alle op stapel zijnde beleidsvoornemens en de ontwerpbegroting voor te lezen.

Die ontwerpbegroting begon met een flinke sneer naar de vorige regering. “Na onze installatie ontdekten wij een stroom van onbetaalde rekeningen, een groot en toenemend begrotingstekort en een munteenheid die op de zwarte markt sterk in waarde was gedaald. Door het tekort bij het staatsbudget aan te pakken is de stabiliteit hersteld en is het vertrouwen in onze economie en munteenheid gegroeid”, sprak Bouterse.

Begrotingstekort Dat betekent niet dat de regering dit jaar op een evenwicht afkoerst. Met een begrotingstekort van net geen 724 miljoen Surinaamse dollar (164 miljoen euro, red.) stevent Bouterse af op een voorgenomen deficit van vijf procent. Dat is al iets beter dan dit jaar – toen werd een tekort van 8,7% gerealiseerd – maar is nog steeds hoger dan de internationale norm van drie procent. Wel beloofde Bouterse begrotingsdiscipline aan de dag te leggen, in lijn met de 'Wet op de Staatsschuld'.

Desalniettemin stelde Bouterse een waslijst aan voornemens voor 2012 voor. Die werden onderverdeeld in de categorieën justitie, economie, onderwijs, welzijn, veiligheid en milieu, waardoor die een heel spectrum aan beleidsmaatregelen raakten. Van de herinrichting van de Waterkant en de centrale markt tot de plechtige belofte 3.000 jobs te creëren, het visum af te schaffen over een volledige elektrificatie van het binnenland, de privatisering van staatsbedrijven, goede betrekkingen met de buurlanden en een versterking van de rechtsstaat; een brede waaier van thema's passeerden de revue.

Slechts in enkele gevallen werden de voornemens concreet genoemd, zoals de datum van afschaffing van het visum voor Surinamers in de diaspora, maar meestal bleef het bij 'nog te bestuderen voornemens'. Zo zullen bijvoorbeeld ook de haalbaarheid van de diepzeehaven en de brug naar Frans-Guyana verder bestudeerd worden, enkele wenselijkheden die al in 2010 werden genoemd.

Drugsbestrijding De inkomsten voor dat alles hoopt de regering-Bouterse te halen uit de vele Surinaamse bodemschatten – “Een nieuwe goud- en bauxietmijn in het Nassaugebergte, nieuwe olieraffinaderijen” – en een hervorming van het belastingstelsel. Ook de efficiëntere inningen van de belastingen en een overstap naar het BTW-systeem moeten de staatskas spekken. “Een sovereign wealth fund zal de meeste van die inkomsten absorberen. Dit fonds zal helpen stabiele inkomstenstromen te genereren voor toekomstige generaties”, kondigde Bouterse verder aan.

Ten slotte kwam ook de drugsbestrijding opnieuw aan de orde. Hier week Bouterse even af van zijn speech, om mee te delen dat Suriname regionaal waardering krijgt voor het recent opgestelde drugsmasterplan. “In het dienstjaar 2012 zal de regering op basis van dat plan de drugsbestrijding intensiveren. Om de grensoverschrijdende criminaliteit, zoals drugsgerelateerde criminaliteit, mensenhandel, mensensmokkel en terrorisme in de regio effectiever aan te pakken, zullen ordehandhaving en gerechtelijke samenwerking met de landen van de regio worden geïntensiveerd.”

Nederland? Na een monoloog van meer dan 150 minuten begaf Bouterse zich onder tromgeroffel naar het nabijgelegen presidentieel paleis, waar het kersverse parlementaire jaar met een heildronk werd ingezet. Het Surinaamse staatshoofd slaagde erin in zijn toespraak met geen woord te reppen over Nederland. De naam van de voormalige kolonisator viel slechts eenmaal, toen Bouterse even freewheelend afweek van zijn uitgeschreven speech. De politieke breuk tussen Suriname en Nederland, dat eerder al bekend maakte met Suriname op het hoogste niveau enkel nog een 'zakelijk contact' te onderhouden, werd daarmee nogmaals bevestigd.

  • Een erehaag van agentes.Foto: Pieter Van Maele
  • Desi Bouterse. Op de achtergrond First Lady Ingrid Bouterse-Waldring.Foto: Pieter Van Maele
  • Paul Somohardjo (l.) en partijgenoot Ronny Tamsiran.Foto: Pieter Van Maele
  • Bouterse aanschouwt de erehaag van het politiekorps.Foto: Pieter Van Maele
  • Bouterse salueert na afloop van zijn jaarrede.Foto: Pieter Van Maele
  • De Counter Terrorism Unit was opnieuw prominent aanwezig.Foto: Pieter Van Maele
<< >>
Bron: Radio Nederland Wereldomroep


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: