Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Oppositie waarschuwt voor 'Nederlandse inmenging'

Oppositie waarschuwt voor 'Nederlandse inmenging'

Donderdag 1 September 2011

De oppositie sprak dinsdagmiddag in De Nationale Assemblée opnieuw haar bezorgdheid uit over vermeende infiltratie door Nederlanders in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname. Ze kreeg daarbij de ondersteuning van verschillende parlementsleden van de meerderheid. Aanleiding voor de ophef is de recente aanstelling van het Nederlandse consultancybureau 'Bestuur & Management Consultancy'.

Het was president Desi Bouterse zelf die medio augustus de overeenkomst met 'Bestuur & Management Consultancy' afsloot. Het bedrijf kreeg de opdracht Surinames verouderde belastingstelsel door te lichten en nieuw leven in te blazen. Op die manier hoopt de overheid meer opbrengsten te genereren. Opmerkelijk: ook Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën (1994 – 2000) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2000 – 2002) is verbonden aan het consultancybureau.

Bruine ogen

Het was Ruth Wijdenbosch (NPS), ondervoorzitter van het parlement, die de zaak aankaartte. “Terwijl op het kabinet van de president al Nederlanders actief zijn om de mediavoorlichting te doen, is er nu nog een groep Nederlanders hierheen gehaald om ons belastingstelsel door te lichten. Hebben zij nu inzicht in iedereens belastinggegevens?” De politica meent dat Suriname genoeg deskundigen van eigen bodem heeft. “Bovendien was het de NDP (de partij van Bouterse, red.) die vroeger zélf meermaals bezwaar aantekende tegen het inhuren van buitenlandse deskundigen. Zijn dit nu misschien 'aparte Nederlanders', met bruine in plaats van blauwe ogen?”, vroeg ze zich af.

Rechtstreeks naar Den Haag

Wijdenbosch oogstte met haar interruptie kamerbreed bijval. “De regering moet hier inderdaad duidelijkheid over verschaffen, dit is een heel belangrijke vraag. Er is een tijd geweest dat buitenlandse consultants onaangekondigd konden binnenvallen in Surinaamse bedrijven, om controles uit te voeren. Zal dat opnieuw gebeuren, of komen ze echt enkel ons systeem herzien?”, voegde parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons (NDP) toe. Carl Breeveld (DOE) vroeg zich ook af of er niet genoeg Surinamers zijn die het klusje kunnen klaren. Rabin Parmessar (NDP) deed er nog een schepje bovenop. “De belastingdiensten in Den Haag beschikken vaak eerder over onze informatie dan die in Paramaribo”, beweerde hij.

Niet eerste keer

Adelien Wijnerman (NDP), minister van Financiën, probeerde de volksvertegenwoordigers meteen gerust te stellen. “De buitenlandse consultants hebben geen toegang tot gegevens van individuen. Het zijn deskundigen met wereldwijde expertise, die al in verschillende andere landen hervormingen hebben helpen voorbereiden”, suste ze.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke discussie losbarste in het parlement. Voormalig president Ronald Venetiaan (NPS) maakte zich eind juni nog druk om een 'witte Nederlander die rondloopt op het kabinet van president Bouterse'. “ Ik heb niets tegen blanken, maar Suriname heeft slechte ervaringen met Bouterse en de rol van Nederlanders”, klonk het toen.


Bron: Radio Nederland Wereldomroep


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: